A digitális nyomtatás rejtelmei

Az alapfogalmak között már említettük a digitális nyomtatást. Most nézzük meg kicsit részletesebben, hogy miben különbözik ez a technológia a hagyományostól, és mikor van értelme inkább ezt használni. 

Valószínűleg már Te is találkoztál digitális nyomtatóval, hiszen munkahelyeken, irodákban többnyire ilyen gépeket használnak. Ennek is vannak komolyabb, professzionálisabb változatai, így tudunk mi, nyomdászok magasabb minőséget előállítani. Természetesen mindkét technikának - a hagyományosnak és a digitálisnak is - megvannak az előnyei és hátrányai. 

my_project_1.jpg

 

Hogyan működik a digitális nyomtatás?

A digitális nyomtatás tulajdonképpen egy jó minőségű lézernyomtatás, így sokkal időhatékonyabb, kevesebb előkészítést igényel, mint az ofszet technológia. A nyomtatni kívánt terméket elegendő jól megtervezni, ezután pedig csak egy gombnyomás az egész. 

Nem szükséges hozzá nyomóforma, és nemcsak fekete-fehérben, hanem színesben is lehet vele nyomtatni. A nyomdásznak csupán annyi a feladata, hogy a számítógépről a nyomtatóra küldi a tervet, és már dolgozik is a gép. 

A digitális nyomtatásnak köszönhetően lehetőség van változó információk egyszerű nyomtatására is, ugyanis könnyen megoldható, hogy az egymás utáni íveken más információkat jelenítsünk meg, vagy többféle grafikai elemet nyomtassunk. 

 

Mikor éri meg jobban a digitális nyomtatás technikáját alkalmazni?

A technika egyszerűségéből adódik, hogy alacsonyabb költségű a digitális nyomtatás hagyományos társánál. Főként akkor éri meg ezt alkalmazni, amikor kis példányszámban nyomtatunk, vagy gyorsan, személyre szabott termékeket szeretnénk készíteni. Ha tehát valamiből akár csak egy példányra van szükség, akkor mindenképpen érdemes a digitális nyomtatást választani. 

Itt nincsenek előkészítő költségek, és, mivel nyomdászokra sincsen szükség a nyomtatásnál, így - sajnos vagy nem sajnos - ezen is spórolhatunk. Egyszerűen beazonosítható tehát az a pont, aminél a digitális technológia költséghatékonyabb megoldás, mint a hagyományos változat. 

A digitális technológiának köszönhetően rövid határidőn belül teljesíteni lehet a megrendeléseket. Így ha sürgősen van szükség - akár pár óra, vagy 1-2 munkanap alatt - nyomdai termékekre, akkor ezt ajánljuk mindenkinek. 

 

Mire lehet használni?

A digitális nyomtatást alkalmazni lehet a legtöbb nyomdai szolgáltatásnál, mivel az alapanyagok köre rendkívül széles. Nyomtathatunk vele papírra, textilre, fóliára, többféle öntapadós alapanyagra, de akár PVC-ponyvára is. Így találkozhatunk ezzel a technikával névjegykártyáknál, posztereknél, plakátoknál, meghívóknál, pólóknál, és a lista szinte határtalan. 

Az így készült termékeket ezután számos fajta felületkezeléssel is el lehet látni: lehet fóliázni vagy UV lakkozni is például. 

Digitális nyomtatással nagyformátumú termékek is könnyen előállíthatók. Ebben az esetben az alapanyag fel van tekerve, ennek mérete 70 cm-től 2-3 méterig is terjedhet, hossza pedig akár az 50 métert is elérheti. 

 

Még több hasznos nyomdász tartalomért, kövess minket a Facebookon és Instagramon