Nyomdaipari kisokos egypontnulla

Nyugi.... tudjuk. Mi is megijedtünk amikor először hallottuk a CMYK, riccelés, stancolás vagy bígelés szavakat - azt sem tudtuk ezeket eszik-e vagy isszák?

 13.jpg

Nyomdaipari termék rendelésekor az ember először bele sem gondol, mennyi minden dologra kell - vagy kellett volna gondolnia mielőtt megrendeli az adott terméket. Még ha gondolt is rá, lehet fogalma sincs, hogy tudná elmagyarázni úgy, hogy ne nézzék teljesen hülyének, nem? Valljuk be, mindenki volt már ilyen helyzetben, még ha nem is nyomdában történt az eset.

Ehhez szeretnénk egy kis segítséget nyújtani - nem csak agytágítás miatt, hanem a végső ár miatt is: a papír súlya és a felületnemesítés módja is változtathat az áron, de ami a legfontosabb, hogy ezeknek a fogalmaknak az ismeretével kevesebb esély van a félreértések kialakulására, sőt ezen információk tudatában akár emelkedhet az elkészült termék színvonala is.

Ami a legeslegfontosabb, az a négy alapszín.
A nyomdaipar a négyszínnyomás (CMYK) segítségével állítja elő a kívánt színeket. Ezek az alapszínek a cián (Cyan), a bíbor (Magenta), a sárga (Yellow) és a kulcsszín (Key), ami általában a fekete. Érdemes figyelni arra, hogy a digitális képernyőkön RGB (R-red, piros; G-green, zöld; B-blue, kék) színkeverés használatos, ezért a képernyőn nem pontosan azt a színt fogod látni, ami a nyomdaipari termék elkészülésekor a kezedhez kapsz - ez miatt szokták ajánlani a próbanyomtatást, ami általában nem kerül plusz pénzbe, ellenben biztos lehetsz benne, hogy elégedett leszel, amint a kész termék a kezedbe kerül.

ne_vtelen-1.jpg

Ha már ismerjük a színeket, amikkel dolgoznunk kell, nézzük, milyen módon lehet nyomtatni.

Az ofszet nyomtatás egy széles körben használt nyomtatási technika, melynek lényege, hogy a nyomólemez nem érintkezik közvetlenül a nyomtatandó felülettel, hanem egy gumihengerről kerül a festék a nyomatra. Közvetett nyomtatási eljárásnak is nevezzük.

A digitális nyomtatás lényege, hogy a számítógép elküldi az adatokat a nyomtatónak. Ezután, leegyszerűsítve egy lézernyomtatás történik. Ahogy a papír áthalad a gépen, a hengerről rákerül a nyomatnak megfelelően a festékanyag, majd egy fűtőegység rögzíti a felületen azt. A digitális eljárás CMYK színben, a megadott nyomtatási paramétereknek megfelelő állományból képes nyomtatni.

A szitanyomás az ofszet eljárással nehezen vagy egyáltalán nem nyomtatható anyagok nyomására alkalmas. Lényege, hogy a szitanyomófesték, a szita szabadon hagyott felületén keresztül jut a szita alatt levő nyomathordozóra. Szitanyomtatással bármilyen nyomathordozóra és hengeres felületre is készíthető nyomat. Szitaforma felhasználásával végzett nyomtatás, a festék fedőrétegként kerül fel a szitahordozóra.

A flexo nyomtatás főként a csomagolástechnika területén alkalmazott tekercses nyomtatási eljárás, melynek során a nyomtatás rugalmas nyomóformáról hengerpalástra rögzítve történik. Végeredményeként tekercses kivitelű nyomtatványt kapunk.

A tamponnyomás nem sík felületek nyomására szolgáló eljárás.

11.jpg

És ha már megismertük a módszereket és kiválasztottuk a megbízott szakemberünkkel, hogy melyik lenne a megfelelő a nyomtatványunk előállításához, nézzük az egyéb forgalmakat, amik felmerülhetnek a folyamat során.

A kifutó rendkívül fontos eleme minden nyomtatványnak: Amennyiben a nyomtatni kívánt grafika a lap széléig tart, akkor úgy kell megtervezni, hogy ezek az elemek túlnyúljanak a tényleges vágott méreten. Ha nem lenne kifutó, a lapok szélein milliméter szélességű fehér csík jelenhetne meg a vágás után vagy lényeges képi elemből hiányozna ugyanennyi. A nyomdaiparban általánosan elfogadott a minden oldalon minimum 3-5 mm kifutó.

A vágójel megmutatja a vágás helyét, a megszerkesztett grafika tényleges méretét. Grafikán kívül kerül elhelyezésre, nem érhetnek össze.

A vágott méret a kész nyomdai termék mérete.

A perforálás a papír előírt helyén szaggatott késsel való beütése a le, ki vagy széttéphetőségének elősegítésére. Egyes termékek használata során szükség van arra, hogy a papír egy része könnyen leszakíthatóvá váljon.

A riccelés során az öntapadós címkét olyan módon vágják ki, mely során a bemetszés csak az öntapadós anyagot vágja át, a hordozóréteget nem éri el. Ennek a célja az öntapadós címke leszedésének megkönnyítése a hordozóról. (pl. matricák)

Bígelés során a vastagabb papírokat, kartonokat hajlítás előtt egy tompa "késsel" megnyomják, mivel csak így lesz szépen, törés nélkül hajlítható az anyag.

A stancolás alatt a papír általában az egyenestől eltérő, egyedi formára vágását értjük. Mivel a vágógépek általában egyenes vonalban tudnak vágni, a különböző alakzatok, bemetszések stancolással készülnek. Elnagyolva: úgy kell elképzelni, mint a süti szaggató formákat. Így már azért gondoljuk, hogy a stancoláshoz egyedileg készített kimetsző szerszámra van szükség, így különleges forma esetén a nagyobb példányszám gyártása kedvezőbb árat eredményez, hiszen nem mindegy, hogy a szerszám költsége milyen mennyiségre oszlik el.

A felületnemesítés során különböző színű (arany, ezüst, bronz, hologramos, stb…) metál fóliákat „égetünk” a papírra, ezáltal még elegánsabbá téve a felületet.

A formalakkozás során a felületet csak bizonyos részeit emelik ki lakkozással, elegáns megjelenést kölcsönözve annak. Igen látványos és elegáns felületnemesítési technika, mert az adott forma felületén megcsillan a fény, kiemelve ezt az oldal többi eleme közül.

Fóliázni / laminálni matt vagy fényes kivitelben lehet, további nyomdai utómunkálatokra alkalmas (pl. stancolás, hajtás). Ugyanakkor nem vízálló, abból kifolyólag, hogy a nyomdatermék élei nincsenek bevonva a fóliával. Ezzel szemben tasaklamináláskor egy masszív, vízálló felületet kapunk, melyet nem lehet hajtani és rendelkezik látható peremmel.

A legkedveltebb dombornyomás olyan nyomtatási eljárás, melynek célja betűk, rajzok, emblémák reliefszerű kidomborítása a papír felületéből.

12.jpg

Természetesen nem ez az összes kifejezés, ami egy nyomdában elhangozhat egy mozgalmas napon, de egyelőre az alapfogalmakat szerettük volna bemutatni- remélhetőleg ezek segíteni fogják a tervezgetést-szerkeztgetést.
Jó munkát kívánunk!

Ha többet szeretnél megtudni a szakmáról, vagy segítségre van szükséged, keress minket bizalommal!
a Bz Press csapata
https://bzpress.hu/