Újrahasznosítás - ne a kommunálisba dobd a papírt!

A környezetvédelem világnapja (június 5.) közeledte okán szeretnénk mutatni pár tippet, amivel nem csak a környezetet kíméled, hanem még a kreativitásodat is kiélheted!

Természetesen az is megoldás, ha a szelektíven gyűjtitek a szemetet - már ez is hatalmas segítség a környezetünk számára! Ebben a cikkben olvashattok arról, hogy a gyártástól az újrahasznosításig hogyan zajlik egy papír élete!

Az aktív korú magyar lakosság több mint 80 százaléka olvas írott tartalmakat, és megközelítőleg 6 millió ember olvas nyomtatott sajtóterméket. Erre bőven van lehetőség, hiszen Magyarországon jelenleg több mint 300 napi-, heti- és havilap jelenik meg rendszeresen. Ez már önmagában nagy mennyiségű papírt jelent, amihez még jönnek a szórólapok, számlák, levelek és egyéb háztartási papír hulladékok. Európa (Észak-Amerika és Japán után) a harmadik az egy főre jutó papírfogyasztásban, egy fő átlagosan 158 kg papírt használ fel egy évben (a világ átlag 57 kg/fő/év).

Na de a lényeg! Hol tudod hasznosítani a papírt, amit amúgy kegyetlenül a kukába száműznél?

0518-2.jpg

1. Ház körül és a kertben! 

- Házimunka során az ablakok, tükrök, üvegek takarításakor nagyon hasznos lehet az újságpapír. (Ecetes vízbe mártva egyszerűen magnifique.)

A hűtő fiókja papírral kibélelve több előnnyel is járhat, mint hátránnyal: nem csak takarítani lesz könnyebb, miután bevágtad a hűtőből a mosatlan zöldségeket, de még a szagoktól és felesleges nedvességtől is megszabadít!

- Költözéskor, pakoláskor ne korlátozzuk le a lehetőségeinket a buborék fóliára - a papír, enyhén összegyűrve remek helykitöltő, ráadásul még a törékeny dolgaidat is védeni fogja a szállítás során.

- Kis veteményesben, balkonban nevelt növények alá is tökéletesen alkalmazható - a növények tövéhez kiterített újságpapír (rajta egy extra réteg földdel) megakadályozza a gaz felburjánzását!

- Valljuk be, nem mindig sikerül a legérettebb gyümölcsöt levenni a polcról. De aggodalomra semmi ok! Egy papírzacskóban, lezárva (nem hűtőben) tárolva a gyümölcsöd szépen beérik, romlás nélkül, mivel etilén gázt bocsát ki érés közben, ami segíti a folyamatot. Ha még ezt procedúrát is gyorsítanád, csak dobj egy érett almát vagy banánt az éretlen gyümölcsöd mellé, hiszen ezek a legjobb etilén-kibocsátók.

- Komposztáljunk! Tudjuk, a városban kicsit nehezebben megoldható, mint egy kedves kis faluban, de már minden nagyobb városban találhatók közösségi komposztálók. (Ezekről itt tudsz részletesebben olvasni.) Csak egy kis elszántság, türelem - na megy hely! kell hozzá.

- Jegyzetelni te is jegyzetelsz, ugye? Ha más miatt nem is, de valahova csak le kell firkantani a szomszédtól kapott telefonszámot, fel kell írni mit kell venni a boltban, vagy éppen azt, hogy az ügyfél min szeretne változtatni a rendelésével kapcsolatban. Erre tökéletesek a már nem használt papírok (amiknek csak az egyik oldalára van nyomtatva.) A4-es papír hat vagy nyolc részbe vágva tökéletes firkapapírnak bizonyul a legtöbb háztartásban és munkahelyen!

0518-0.jpg

2. Kreatívkodásra fel!

 - Ajándékot vennél, de drágább a csomagolópapír vagy a díszes táska, mint maga az ajándék? Nem mondjuk, hogy egy Penny újság sokat fog lendíteni a problémán, de az Élet és Irodalom lapjai, vagy egy régebbről megmaradt csomagolópapír megfelel a célra! Szép szalaggal, kalligráfiával díszítve egyszerűen tökéletes! 

- Origami! Tudjuk, hogy a végeredményt valószínűleg nem szórólapból szeretnétek látni és kirakni a polcra, de gyakorlásra akármilyen papír tökéletes! Miután tökélyre fejlesztettétek tudásotokat, a rosszul sikerült figurák mehetnek is a komposztba!

- Ugyan kicsit több kézügyességet és felkészültséget igényel, de akár gyerekekkel is szuper program lehet a papírmerítés. Nem kell hozzá sok eszköz és a végeredmény csodálatos lesz! Színezhető, díszíthető levelekkel és növényekkel, de akár magokat is elrejthetünk benne, így el is lehet majd ültetni. Egy ilyen szülinapi meghívónak biztos örülni fog mindenki!

- Akár kosarat is fonhatunk papírból ! Ugyan ehhez több türelem és kézügyesség kell, de az eredmény igazán szép és a rokonok is biztos örülnek majd, ha egy kézzel készített kosárkában kapják a házilag sütött finomságokat.

0518-1.jpg

3. Adományozzunk!

 Igen, itt lehet mindenki arra gondol, amikor a gyerkeknek az iskolában papírgyűjtés volt, mentek egész nap egy kiskocsival és kéregették a papírhulladékot a szomszédságtól. Ez aranyos, de a legtöbb iskolában már nem szerveznek ilyen gyűjtéseket - helyette a adjuk az állatmenhelyeknek a papírhulladékot! Nagyon jól fel tudják használni a papírt a ketrecek kibélelésére, vagy alomként.

Ezzel a cikkel egyben fel is szeretnénk hívni arra a figyelmet, hogy ne nyomtassunk feleslegesen, ne kérjük szórólapot, csak akkor csomagoljunk, ha nagyon muszáj, és egy papírt lehetőség szerint több alkalommal használjunk fel. 

Védjük a környezetet!

 

 Kövess minket a Facebookon és Instagramon is! 

A BZ Press csapata

Forrás: https://nyomdablog.hu/papir-ujrahasznositas-mindennapokban/