Nyomdász Blog

2022.máj.20.
Írta: Nyomdász Blog Szólj hozzá!

Újrahasznosítás - ne a kommunálisba dobd a papírt!

A környezetvédelem világnapja (június 5.) közeledte okán szeretnénk mutatni pár tippet, amivel nem csak a környezetet kíméled, hanem még a kreativitásodat is kiélheted!

Természetesen az is megoldás, ha a szelektíven gyűjtitek a szemetet - már ez is hatalmas segítség a környezetünk számára! Ebben a cikkben olvashattok arról, hogy a gyártástól az újrahasznosításig hogyan zajlik egy papír élete!

Az aktív korú magyar lakosság több mint 80 százaléka olvas írott tartalmakat, és megközelítőleg 6 millió ember olvas nyomtatott sajtóterméket. Erre bőven van lehetőség, hiszen Magyarországon jelenleg több mint 300 napi-, heti- és havilap jelenik meg rendszeresen. Ez már önmagában nagy mennyiségű papírt jelent, amihez még jönnek a szórólapok, számlák, levelek és egyéb háztartási papír hulladékok. Európa (Észak-Amerika és Japán után) a harmadik az egy főre jutó papírfogyasztásban, egy fő átlagosan 158 kg papírt használ fel egy évben (a világ átlag 57 kg/fő/év).

Na de a lényeg! Hol tudod hasznosítani a papírt, amit amúgy kegyetlenül a kukába száműznél?

0518-2.jpg

1. Ház körül és a kertben! 

- Házimunka során az ablakok, tükrök, üvegek takarításakor nagyon hasznos lehet az újságpapír. (Ecetes vízbe mártva egyszerűen magnifique.)

A hűtő fiókja papírral kibélelve több előnnyel is járhat, mint hátránnyal: nem csak takarítani lesz könnyebb, miután bevágtad a hűtőből a mosatlan zöldségeket, de még a szagoktól és felesleges nedvességtől is megszabadít!

- Költözéskor, pakoláskor ne korlátozzuk le a lehetőségeinket a buborék fóliára - a papír, enyhén összegyűrve remek helykitöltő, ráadásul még a törékeny dolgaidat is védeni fogja a szállítás során.

- Kis veteményesben, balkonban nevelt növények alá is tökéletesen alkalmazható - a növények tövéhez kiterített újságpapír (rajta egy extra réteg földdel) megakadályozza a gaz felburjánzását!

- Valljuk be, nem mindig sikerül a legérettebb gyümölcsöt levenni a polcról. De aggodalomra semmi ok! Egy papírzacskóban, lezárva (nem hűtőben) tárolva a gyümölcsöd szépen beérik, romlás nélkül, mivel etilén gázt bocsát ki érés közben, ami segíti a folyamatot. Ha még ezt procedúrát is gyorsítanád, csak dobj egy érett almát vagy banánt az éretlen gyümölcsöd mellé, hiszen ezek a legjobb etilén-kibocsátók.

- Komposztáljunk! Tudjuk, a városban kicsit nehezebben megoldható, mint egy kedves kis faluban, de már minden nagyobb városban találhatók közösségi komposztálók. (Ezekről itt tudsz részletesebben olvasni.) Csak egy kis elszántság, türelem - na megy hely! kell hozzá.

- Jegyzetelni te is jegyzetelsz, ugye? Ha más miatt nem is, de valahova csak le kell firkantani a szomszédtól kapott telefonszámot, fel kell írni mit kell venni a boltban, vagy éppen azt, hogy az ügyfél min szeretne változtatni a rendelésével kapcsolatban. Erre tökéletesek a már nem használt papírok (amiknek csak az egyik oldalára van nyomtatva.) A4-es papír hat vagy nyolc részbe vágva tökéletes firkapapírnak bizonyul a legtöbb háztartásban és munkahelyen!

0518-0.jpg

2. Kreatívkodásra fel!

 - Ajándékot vennél, de drágább a csomagolópapír vagy a díszes táska, mint maga az ajándék? Nem mondjuk, hogy egy Penny újság sokat fog lendíteni a problémán, de az Élet és Irodalom lapjai, vagy egy régebbről megmaradt csomagolópapír megfelel a célra! Szép szalaggal, kalligráfiával díszítve egyszerűen tökéletes! 

- Origami! Tudjuk, hogy a végeredményt valószínűleg nem szórólapból szeretnétek látni és kirakni a polcra, de gyakorlásra akármilyen papír tökéletes! Miután tökélyre fejlesztettétek tudásotokat, a rosszul sikerült figurák mehetnek is a komposztba!

- Ugyan kicsit több kézügyességet és felkészültséget igényel, de akár gyerekekkel is szuper program lehet a papírmerítés. Nem kell hozzá sok eszköz és a végeredmény csodálatos lesz! Színezhető, díszíthető levelekkel és növényekkel, de akár magokat is elrejthetünk benne, így el is lehet majd ültetni. Egy ilyen szülinapi meghívónak biztos örülni fog mindenki!

- Akár kosarat is fonhatunk papírból ! Ugyan ehhez több türelem és kézügyesség kell, de az eredmény igazán szép és a rokonok is biztos örülnek majd, ha egy kézzel készített kosárkában kapják a házilag sütött finomságokat.

0518-1.jpg

3. Adományozzunk!

 Igen, itt lehet mindenki arra gondol, amikor a gyerkeknek az iskolában papírgyűjtés volt, mentek egész nap egy kiskocsival és kéregették a papírhulladékot a szomszédságtól. Ez aranyos, de a legtöbb iskolában már nem szerveznek ilyen gyűjtéseket - helyette a adjuk az állatmenhelyeknek a papírhulladékot! Nagyon jól fel tudják használni a papírt a ketrecek kibélelésére, vagy alomként.

Ezzel a cikkel egyben fel is szeretnénk hívni arra a figyelmet, hogy ne nyomtassunk feleslegesen, ne kérjük szórólapot, csak akkor csomagoljunk, ha nagyon muszáj, és egy papírt lehetőség szerint több alkalommal használjunk fel. 

Védjük a környezetet!

 

 Kövess minket a Facebookon és Instagramon is! 

A BZ Press csapata

Forrás: https://nyomdablog.hu/papir-ujrahasznositas-mindennapokban/

Mutasd meg magad a sztrádán! - Autódekor, mint hatékony reklám

Dekoráld ki az autódat, és legyen ez a leglátványosabb reklámfelület a cégednek! Bizony, miért ne használnád ki a céges autók nyújtotta lehetőségeket! Persze a saját kocsidat is kidíszítheted kedvedre, hogy színesebbek legyenek a hétköznapok! 

nevtelen_terv-2.png

 

Gondoltál már rá, hogy egy üres autó helyett valami látványos, figyelemfelkeltő reklám is díszíthetné az autót, amiről megjegyeznek azok is, akik elhaladnak melletted, vagy akik a visszapillantóból látnak téged? Ha a te cégednek is van céges autója, mindenképp használd ki az autódekor nyújtotta lehetőségeket!

Az autók külseje értékes reklámfelület, mely az autódekorációnak köszönhetően maximálisan kihasználható. És miért ne vennénk igénybe, ha ennyire adja magát?

 

Miért előnyös?

Mert a logód tuti, hogy benne lesz így a köztudatban! 

Emellett rengeteg marketingpszichológiai kísérletet folytattak már azzal kapcsolatban, hogy a memóriában elraktározódnak a másodpercekre felvillanó képek is. Így egyszer, a tudatalattiból, be fog ugrani a te logód és céged a leendő ügyfeleknél, akik az autópályán csak egy másodpercre láttak elhaladni téged! 

A megnövekedett forgalomban sokkal több ember lát, és minél többet mozogsz vagy te, vagy a kollégáid a kocsival, annál több plusz bevételt hozhat számodra is egy jó dekoráció az autón. Jól hangzik? 

Főleg, ha egyébként sokszor csak a parkolóban áll, használd ki, ha már ott van, és mutasd meg a cégedet mindenkinek! 

20200722_133336.jpeg

Az autódekort nem csak a reklám miatt vetheted be. Különösen érdemes használnod ezt a nyomdai technikát, ha a cég nagyobb gépjárműflottával rendelkezik, hiszen fontos az egységes megjelenés is.

Ha ráadásul olyan munkát végeztek, ami veszélyes helyzeteket eredményezhet, például útszélen dolgoztok, akkor főleg érdemes figyelemfelkeltő dekorral ellátni az autót. Nemcsak sima matricát lehet felrakni, hanem fényvisszaverő reflektív fóliákat is, hogy garantáltan elkerüljétek a baleseteket. 

Természetesen nemcsak az üzleti életben lehet használni az autódekort, hanem saját gépjárművünk csinosítására, egyedibbé tételére is szuper eszköz! 

Mi kell ahhoz, hogy sikeresen indulj el az úton?

Valljuk be, friss vállalkozóként sosem egyszerű. Tényleg mindent átgondoltál? Egyáltalán mire lehet szükséged? Meg hol fogsz dolgozni? Kell, hogy olyan helyed legyen, ahol tudsz ügyfeleket fogadni, vagy otthonról fogsz dolgozni? Esetleg valamilyen üzletet nyitsz? Hogyan fogod elérni ügyfeleidet? Offline vagy online marketing áll a cégedhez közelebb?

Logó, arculat, termék design
Az arculat egységes és tudatos megjelenést kölcsönöz cégednek, melynek fontos eleme a logó és esetekben a termék design is - ezeknek mind harmonizálniuk kell, valamint összetéveszthetetlen és sajátságos jegyeket kell hogy hordozzon - hiszen fontos, hogy könnyen felismerhető legyen a céged és annak termékei. Te is hamarabb veszed le az egyik általad ismerősnek vélt márka termékét a polcról, nem?

Névjegykártya
Bár a mai világban minden digitálisan van vezetve és tudjuk, hogy a névjegykártyádat elfelejtve egyből az insta nevedet adod meg az érdeklődőknek, de attól nem árt, ha lapul a zsebedben és az irodádban is egy pár darab. Természetesen az a legjobb, ha az arculatba illeszkedik! ;)

Tájékoztató kiadvány, prospektus, cégbemutató, termékismertető, árjegyzék
Akármi is legyen a szakmád, gondolom szeretnéd, hogy elérhetőek legyenek termékeid, szolgáltatásaid mindenki számára ugyan úgy offline, mint online. A mai kor embere nem szeret "feleslegesen" kontaktot teremteni, teljesen digitális világot élünk, azt a terméket vagy szolgáltatást fogja a legtöbb ember választani, ahol lát részletes leírást, de legfőképp ÁRAT! Az emberek anonim szeretnek informálódni: a legjobb, ha minden információ megtalálható a weblapodon, közösségi média platformjaidon. De ha irodát vagy üzletet is üzemeltetsz, oda is kiraknék pár darab leírásokkal tarkított, árakkal felcímkézett prospektust! 

Jegyzettömb
Kedvelt és tökéletes reprezentációs, dekorációs reklámalkalmatosság a céglogós jegyzettömb. Kedvelt nyomdai szolgáltatás, hiszen az ajándékba kapott felíró tömb, még ha nem is használják, pusztán az íróasztalon hever, akkor sem kacat – az iroda dísze is lehet! A céglogós jegyzettömb a brand építéshez potenciális építőanyag.

Szórólap
A minőségi papírra nyomtatott hírverés arculati elvárásai: vizuálisan figyelemfelkeltő, megragadó, könnyen olvasható. A makulátlan nyomtatási minőség, elsőrangú nyomdai papír is kritérium. A szórólapról első ránézésre megállapítható mennyire értékes az üzenet, amit hordoz, azaz egy pillantás alatt elárulja a vásárlónak mennyire értékes termékhez, szolgáltatáshoz, programélményhez juthat – így nem végzi színes szórólapunk rögtön a szemétben, vagy a kandallóban. A offline és az online promóció lelke a reklámszöveg. Teljesen mindegy hogy ofszet nyomtatással, vagy digitális technológiával zajlik a szórólap nyomtatás, a laikus számára nincs szemmel látható különbség. Ha szép színekkel ékes a szórólap, szuperek a betűk, jól olvasható a hirdetésszöveg – fél siker. A kifogástalan nyomtatási minőségre a príma papír teszi fel a koronát.

Boríték, levélpapír nyomtatás
Fel kell készülnöd, hogy egy vállalkozás vezetése rengeteg papírmunkával és hivatalos levelezésből áll. Webáruházat is üzemeltetsz? Akkor még többet fogsz találkozni a saját neveddel és címeddel. Amikor hónapban a hatvanadik borítékot címzed és a köszönőlevelek is nagyon monotonná válnak, talán még az életedet is átgondolod, jusson eszedbe ez a cikk - basszus, de jó lett volna még az elején erre gondolni! Időt spórolsz vele és a leveleid (csomagjaid) megjelenése is elegánsabb, letisztultabb lesz.

Molinó, kirakatdekor
Az üzletek nyitvatartási ideje véges, beszeditek a megállító táblákat, a márkakommunikáció „máma már nem hasad tovább”. A kereskedések lehúzzák záróra után a redőnyt, a kirakatok vizuális kommunikációja legtöbb esetben elnémul, a benti, falon logó poszterre sötétség borul.Az utcán maradó kültéri nagyformátumú nyomdai termékek vagy éppen a kirakatban hagyott hirdetők, mint a transzparensek, plakátok, molinók, reklámállványok, roll-up-ok viszont 0-24 elérhetőek ügyfeleitek részére. Ha te nem is vagy a helyszínen, információt tudnak nyújtani nagyformátumú nyomtatványaid. Végeredmény: elégedett ügyfél!

Autómatrica
A céges autók remek reklámfelületek – így hát ne feledd, hogy némán, színek, szövegek és betűk nélkül nem tudsz új, potenciális vásárlókat szerezni. Mutasd be magad a sztrádán! Telefonszám, logó, szolgáltatás! Azzal díszítsd járgányodat, amivel csak szeretnéd! Ki tudja, lehet, hogy pont Kecskemét határában sikerül megnyerned magadnak a következő megrendelést! Fényes vagy matt felületekre, illetve akár ponyvák színesítésére is megoldás lehet az autódekoráció.

2022-ben minden lila lesz!

A Pantone az idei évre is megválasztotta az év színét. Most először választottak egy teljesen új árnyalatot, ami a Very Peri nevet viseli. Ennek köszönhetően az esztendőben minden ezé a színárnyalaté lesz, ami a kék nyugalmát ötvözi a piros energiájával. 

 

721d39bc-ef1b-471c-be84-ff58a45aaf51.jpg

 

Megoszlanak a vélemények, hogy a Very Peri lila vagy kék, mindenesetre egy nagyon izgalmas színben gyönyörködhetünk 2022-ben. A hivatalos álláspont szerint, a Pantone skála 17-3938-as számú színe, a kék állandó nyugalmát ötvözi a vörös energikusságával, ami az igazi kreativitást testesíti meg. A piros árnyalatának köszönhetően a megújulás érzését kelti. 

A több évtizedes hagyományokat övező év színének meghatározásakor 2022-ben választottak először olyat, melyet külön erre az alkalomra alkottak meg. A korábbi években ugyanis a már meglévő szín archívumból választottak. 

- Fontos volt számunka, hogy egy új színnel álljunk elő, mert most egy nagyon új látásmódot alakítottunk ki a világról. Szó szerint ez a legvidámabb és a legmelegebb az összes kék árnyalat közül. A vörös alaptónus miatt az újdonság erőt adó érzésével hat – és éppen az újdonság az, amit keresünk - mondta Leatrice Eiseman, a Pantone Color Institute ügyvezető igazgatója. 

A Very Peri, vagy másnéven periwinkle, árnyalat kiválasztásánál szempont volt, hogy összességében egy szebb jövőt szimbolizáljon mindenki számára. A szín magában foglalja a vidám hozzáállást, a gondtalan magabiztosság és a kreatív szellem egységét. 

Mindennapjaink szerves részét képezik a színek, mégsem fordítunk rájuk külön figyelmet, hiszen mindenki természetesnek veszi a hétköznapokban azokat. Az év színének megválasztásával éppen ezért az a cél, hogy felhívják a figyelmet a színek jelentőségére.

very-peri-shade.png

 

A Pantone Institute az ezredforduló óta, minden évben megválasztja az év színét. A színek kiválasztásánál arra is törekszenek, hogy reagáljanak a világban történő globális folyamatokra és az aktuális élethelyzetre. 

Az év színe meghatározza az év lakberendezési trendjeit, a divatot, és a grafikai, dizájn trendeket is. Vannak cégek, akik teljes arculatukat az év színéhez alakítják. 

Ha most szeretnéd frissíteni lakásodat, érdemes a képekben, textíliákban megjeleníteni ezt a színt is. A falakon is izgalmasan mutathat ez a szín annak, aki dinamikus, élettel teli teret szeretne maga körül kialakítani. Ha elég bátor vagy, akár 3D-s tapétán is visszaköszönhet a szín! 

 

d11b044b-b008-46b5-88e3-e69d210442db.jpg

 

 

Kövess minket a Facebookon és Instagramon is! 

 

Források: 

https://edition.cnn.com/style/article/pantone-color-of-the-year-very-peri-2022/index.html

https://elle.hu/living/kulonleges-arnyalat-lesz-a-2022-es-ev-szine-7865 

https://24.hu/otthon/2021/12/09/pantone-2022-ev-szine/

Papír - avagy miért olyan fontos egy kis fecni

Bevezetünk a papírok rejtelmes világába és megmutatjuk melyiket mikor érdemes választani

 

Ahogy a fáma szól: A papír egy olyan mesterséges anyag, amelyre írnak, rajzolnak, nyomtatnak, színeznek – vagy amelyet csomagolásra és formák megjelenítésére használnak.

22.jpg

De komolyabbra fordítva a szót: nem csodálkozunk, amikor a papír kiválasztásakor összezavarodik az ügyfél. A rengeteg különböző felület, tömeg és mintázat között nagyon gyorsan elveszik az ember fia. Nehéz eldönteni, hogy arra a célra, amire szánod a papír, melyik lenne a legalkalmasabb. Természetesen mindenkinek a szép, díszes darabok tetszenek - így megvan a veszélye, hogy el is csábuljanak tőle, viszont sok esetben a díszek a praktikum rovására mennek. Segítségül itt vagyunk mi, a BzPress munkatársai, valamint ez a segédlet, amit bármikor elő lehet pattintani, ha kérdésed lenne.

A papír vastagságát grammsúllyal jelöljük. Amúgy ez mit jelent? Biztos láttátok, hogy a nyomtatóba való papír csomagolására rá van írva, hogy 80g. De mi a 80g, ha dög nehéz egy csomag nyomtatópapír? Azt jelenti, hogy abból a papírból egy 1×1 méteres ív 80g-ot nyom. Pontos jelölése: 80g/m2. Eszerint, minél nagyobb ez a szám, annál vastagabb az adott papír. Egyszerű, mint az egyszer egy.

222.jpg

De azért mégsem olyan egyszerű ez az egész. Három féle papírt különböztetünk meg, attól függően, hogy milyen eljárással készült. Gondoljunk csak megint a nyomtatópapírra - na ő ofszet papír. Ennek a papírfajtának nincs bevonata, könnyen magába szívja a nyomdafestéket, rövid a száradási ideje, könnyű ráírni tollal, viszont a színek fakóbbnak és élettelenebbnek tűnnek rajta. Ezen tulajdonságai miatt főként szöveges kiadványok alapjaként szolgál (könyvek, használati útmutatók, jegyzettömbök, levélpapírok).

Ha a papír kap egy felületkezelést (ami lehet matt vagy fényes), műnyomóknak vagy mázolt papíroknak nevezzük őket. Simább érzést keltenek és mivel a festéket nem szívják annyira magukba, a színek sokkal élénkebbek rajtuk, mint az ofszet papíron - a száradási idejük hosszabb. Különféle grammsúlyú műnyomókkal találkozhatunk: alacsonyabb súlyúakat (90-130g) könyvekhez, szórólapokhoz, oklevelekhez, plakátokhoz, közepes grammsúlyúakat (150-300g) füzet borítókhoz, prospektusokhoz, könyv borítókhoz használjuk, míg a legvastagabbak (350+g) névjegykártyáknál, meghívóknál,  képeslapoknál, csomagolóanyagoknál és dossziéknál használatosak.

Természetesen, mivel három a magyar igazság, a harmadik versenyzőnk a kreatív papír. Nincs felületkezelve, nem sima felületű, hanem anyagában különböző mintázatokat, bordázatokat hordozhat, alapjáraton magasabb grammsúllyal készülnek. Sőt, hab a tortán, hogy nem “kötelezően” fehér alapszínük van, hanem tartalmazhatnak színezőanyagot, még csillogó szemcséket is! Leggyakrabbak esküvői meghívóknál, étlapoknál, névjegykártyáknál használják ezeket.

2.jpg

Bár nem mindenki veszi a papírtípusok közé a következő két fajtát, illik tudni róluk. Az öntapadós papír lehet mázolt vagy mázolatlan, az egyik oldala ragasztóréteggel van bevonva és egy speciális hordozóra van ragasztva, amiről maradéktalanul eltávolítható. Matricák, árucímkék, vonalkódok gyártásánál használják.
Továbbá az önátíró papírról szoktak elfeledkezni, ami olyan speciális festékkapszulát rejt a felületén, mely nyomásra “nyílik” és átadja a festéket a mögötte levő papírra. Ezekre lehet nyomtatni is, nem nyílnak meg a kapszulák, mivel nagy felületen éri nyomás őket. Nyilvántartások, nyugták, számlák nyomtatásakor használjuk.

További információért keress minket bizalommal!
A BzPress csapata

A digitális nyomtatás rejtelmei

Az alapfogalmak között már említettük a digitális nyomtatást. Most nézzük meg kicsit részletesebben, hogy miben különbözik ez a technológia a hagyományostól, és mikor van értelme inkább ezt használni. 

Valószínűleg már Te is találkoztál digitális nyomtatóval, hiszen munkahelyeken, irodákban többnyire ilyen gépeket használnak. Ennek is vannak komolyabb, professzionálisabb változatai, így tudunk mi, nyomdászok magasabb minőséget előállítani. Természetesen mindkét technikának - a hagyományosnak és a digitálisnak is - megvannak az előnyei és hátrányai. 

my_project_1.jpg

 

Hogyan működik a digitális nyomtatás?

A digitális nyomtatás tulajdonképpen egy jó minőségű lézernyomtatás, így sokkal időhatékonyabb, kevesebb előkészítést igényel, mint az ofszet technológia. A nyomtatni kívánt terméket elegendő jól megtervezni, ezután pedig csak egy gombnyomás az egész. 

Nem szükséges hozzá nyomóforma, és nemcsak fekete-fehérben, hanem színesben is lehet vele nyomtatni. A nyomdásznak csupán annyi a feladata, hogy a számítógépről a nyomtatóra küldi a tervet, és már dolgozik is a gép. 

A digitális nyomtatásnak köszönhetően lehetőség van változó információk egyszerű nyomtatására is, ugyanis könnyen megoldható, hogy az egymás utáni íveken más információkat jelenítsünk meg, vagy többféle grafikai elemet nyomtassunk. 

 

Mikor éri meg jobban a digitális nyomtatás technikáját alkalmazni?

A technika egyszerűségéből adódik, hogy alacsonyabb költségű a digitális nyomtatás hagyományos társánál. Főként akkor éri meg ezt alkalmazni, amikor kis példányszámban nyomtatunk, vagy gyorsan, személyre szabott termékeket szeretnénk készíteni. Ha tehát valamiből akár csak egy példányra van szükség, akkor mindenképpen érdemes a digitális nyomtatást választani. 

Itt nincsenek előkészítő költségek, és, mivel nyomdászokra sincsen szükség a nyomtatásnál, így - sajnos vagy nem sajnos - ezen is spórolhatunk. Egyszerűen beazonosítható tehát az a pont, aminél a digitális technológia költséghatékonyabb megoldás, mint a hagyományos változat. 

A digitális technológiának köszönhetően rövid határidőn belül teljesíteni lehet a megrendeléseket. Így ha sürgősen van szükség - akár pár óra, vagy 1-2 munkanap alatt - nyomdai termékekre, akkor ezt ajánljuk mindenkinek. 

 

Mire lehet használni?

A digitális nyomtatást alkalmazni lehet a legtöbb nyomdai szolgáltatásnál, mivel az alapanyagok köre rendkívül széles. Nyomtathatunk vele papírra, textilre, fóliára, többféle öntapadós alapanyagra, de akár PVC-ponyvára is. Így találkozhatunk ezzel a technikával névjegykártyáknál, posztereknél, plakátoknál, meghívóknál, pólóknál, és a lista szinte határtalan. 

Az így készült termékeket ezután számos fajta felületkezeléssel is el lehet látni: lehet fóliázni vagy UV lakkozni is például. 

Digitális nyomtatással nagyformátumú termékek is könnyen előállíthatók. Ebben az esetben az alapanyag fel van tekerve, ennek mérete 70 cm-től 2-3 méterig is terjedhet, hossza pedig akár az 50 métert is elérheti. 

 

Még több hasznos nyomdász tartalomért, kövess minket a Facebookon és Instagramon

Kik vagyunk mi? Mivel foglalkozik a BZ Press?

Kedves Olvasónk!

Arra gondoltunk, hogy először egy kis bemutatkozással kezdenénk a blogunkat! Az alapfogalmak megismerése után szerintünk fontos, hogy a nyomdánkat is jobban megismerd! 

A BZ Press Nyomdánál színes digitális nyomtatással foglalkozunk. Legyen szó kültéri vagy beltéri termékekről, mindent meg tudunk valósítani! Székhelyünk Szegeden van, de szívesen kiszolgáljuk az egész Európai Uniót. 

my_project.jpg

Sokan gondolják úgy, hogy a nyomtatott, offline reklámok ideje már lejárt. Mi azonban tudjuk, hogy egy sikeres üzlethez elengedhetetlen ezafajta marketing is. A legszebb, leghatékonyabb offline reklám, szórólap, molinó, reklámállvány, roll-up, megállítótábla, termékcímke csak úgy válik vállalkozásod sikeres cégérévé, marketingeszközévé, ha gyors, pontos, profi szakemberek állnak a nyomda gépei mögött.

Ne add alább! Nyomtass színeket céged egére, segítünk! 

Nemcsak cégeknek nyújtunk nyomdai szolgáltatást, hanem magánszemélyeknek is, legyen szó akár pólónyomtatásról, egyedi fényképes naptárról. Segítünk, hogy egyedi és kreatív ajándékokkal lepd meg szeretteidet! 

Az elkészült nyomdai termékeink igazán szemet gyönyörködtetőek, ráadásul mindez igazán kedvező áron érhető el nálunk. 

Több éves szakmai tapasztalat áll mögöttünk, mindezt pedig a legmodernebb technikával és technológiával egészítettük ki. Hiszen egy nyomdánál a legfontosabb, hogy minden éppen úgy nézzen ki, mint ahogy azt a megrendelő megálmodta! 

Prózaibb, egyedi megoldásokban is tudunk Neked segíteni! A megoldás hívei vagyunk, így bármilyen "őrült" elképzeléssel kereshetsz minket! 

Termékpalettánknak csak a képzelet szab határt! 

  • Ha most lettél vállalkozó, és szükséged van logózott termékekre - legyen az akár névjegykártya, mappa, naptár vagy bármi - segítünk megalapozni a céged sikerét! 
  • Ha életetek legszebb napjára készültök, és szükségetek van esküvői meghívóra, ültetőkártyákra, borítékra, vagy bármilyen dekorációra, legyenek azok akár gravírozott üveg vagy fa ajándékok, keress minket bátran! 
  • Ha Te is megalkottad saját határidőnaplódat, mi kinyomtatjuk, és be is kötjük neked! 
  • Ha éppen felújítasz, dob fel otthonodat 3D nyomtatással készült tapétával! Bizony, ilyen is van már! 
  • Természetesen a klasszikus nyomdai termékekkel is kereshetsz minket: szórólapok, jegyzettömbök, borítékok. 
  • Ha kiállításra kellenek eszközök, állunk rendelkezésre: molinók, roll-upok, megállítótáblák bármilyen egyedi elképzelés alapján! 
  • Számíthatsz ránk egészen a tervezés fázisától! Ránk bízhatod a logód, vagy az egész arculat megtervezését is. 

Nyomdaipari kisokos egypontnulla

Nyugi.... tudjuk. Mi is megijedtünk amikor először hallottuk a CMYK, riccelés, stancolás vagy bígelés szavakat - azt sem tudtuk ezeket eszik-e vagy isszák?

 13.jpg

Nyomdaipari termék rendelésekor az ember először bele sem gondol, mennyi minden dologra kell - vagy kellett volna gondolnia mielőtt megrendeli az adott terméket. Még ha gondolt is rá, lehet fogalma sincs, hogy tudná elmagyarázni úgy, hogy ne nézzék teljesen hülyének, nem? Valljuk be, mindenki volt már ilyen helyzetben, még ha nem is nyomdában történt az eset.

Ehhez szeretnénk egy kis segítséget nyújtani - nem csak agytágítás miatt, hanem a végső ár miatt is: a papír súlya és a felületnemesítés módja is változtathat az áron, de ami a legfontosabb, hogy ezeknek a fogalmaknak az ismeretével kevesebb esély van a félreértések kialakulására, sőt ezen információk tudatában akár emelkedhet az elkészült termék színvonala is.

Ami a legeslegfontosabb, az a négy alapszín.
A nyomdaipar a négyszínnyomás (CMYK) segítségével állítja elő a kívánt színeket. Ezek az alapszínek a cián (Cyan), a bíbor (Magenta), a sárga (Yellow) és a kulcsszín (Key), ami általában a fekete. Érdemes figyelni arra, hogy a digitális képernyőkön RGB (R-red, piros; G-green, zöld; B-blue, kék) színkeverés használatos, ezért a képernyőn nem pontosan azt a színt fogod látni, ami a nyomdaipari termék elkészülésekor a kezedhez kapsz - ez miatt szokták ajánlani a próbanyomtatást, ami általában nem kerül plusz pénzbe, ellenben biztos lehetsz benne, hogy elégedett leszel, amint a kész termék a kezedbe kerül.

ne_vtelen-1.jpg

Ha már ismerjük a színeket, amikkel dolgoznunk kell, nézzük, milyen módon lehet nyomtatni.

Az ofszet nyomtatás egy széles körben használt nyomtatási technika, melynek lényege, hogy a nyomólemez nem érintkezik közvetlenül a nyomtatandó felülettel, hanem egy gumihengerről kerül a festék a nyomatra. Közvetett nyomtatási eljárásnak is nevezzük.

A digitális nyomtatás lényege, hogy a számítógép elküldi az adatokat a nyomtatónak. Ezután, leegyszerűsítve egy lézernyomtatás történik. Ahogy a papír áthalad a gépen, a hengerről rákerül a nyomatnak megfelelően a festékanyag, majd egy fűtőegység rögzíti a felületen azt. A digitális eljárás CMYK színben, a megadott nyomtatási paramétereknek megfelelő állományból képes nyomtatni.

A szitanyomás az ofszet eljárással nehezen vagy egyáltalán nem nyomtatható anyagok nyomására alkalmas. Lényege, hogy a szitanyomófesték, a szita szabadon hagyott felületén keresztül jut a szita alatt levő nyomathordozóra. Szitanyomtatással bármilyen nyomathordozóra és hengeres felületre is készíthető nyomat. Szitaforma felhasználásával végzett nyomtatás, a festék fedőrétegként kerül fel a szitahordozóra.

A flexo nyomtatás főként a csomagolástechnika területén alkalmazott tekercses nyomtatási eljárás, melynek során a nyomtatás rugalmas nyomóformáról hengerpalástra rögzítve történik. Végeredményeként tekercses kivitelű nyomtatványt kapunk.

A tamponnyomás nem sík felületek nyomására szolgáló eljárás.

11.jpg

És ha már megismertük a módszereket és kiválasztottuk a megbízott szakemberünkkel, hogy melyik lenne a megfelelő a nyomtatványunk előállításához, nézzük az egyéb forgalmakat, amik felmerülhetnek a folyamat során.

A kifutó rendkívül fontos eleme minden nyomtatványnak: Amennyiben a nyomtatni kívánt grafika a lap széléig tart, akkor úgy kell megtervezni, hogy ezek az elemek túlnyúljanak a tényleges vágott méreten. Ha nem lenne kifutó, a lapok szélein milliméter szélességű fehér csík jelenhetne meg a vágás után vagy lényeges képi elemből hiányozna ugyanennyi. A nyomdaiparban általánosan elfogadott a minden oldalon minimum 3-5 mm kifutó.

A vágójel megmutatja a vágás helyét, a megszerkesztett grafika tényleges méretét. Grafikán kívül kerül elhelyezésre, nem érhetnek össze.

A vágott méret a kész nyomdai termék mérete.

A perforálás a papír előírt helyén szaggatott késsel való beütése a le, ki vagy széttéphetőségének elősegítésére. Egyes termékek használata során szükség van arra, hogy a papír egy része könnyen leszakíthatóvá váljon.

A riccelés során az öntapadós címkét olyan módon vágják ki, mely során a bemetszés csak az öntapadós anyagot vágja át, a hordozóréteget nem éri el. Ennek a célja az öntapadós címke leszedésének megkönnyítése a hordozóról. (pl. matricák)

Bígelés során a vastagabb papírokat, kartonokat hajlítás előtt egy tompa "késsel" megnyomják, mivel csak így lesz szépen, törés nélkül hajlítható az anyag.

A stancolás alatt a papír általában az egyenestől eltérő, egyedi formára vágását értjük. Mivel a vágógépek általában egyenes vonalban tudnak vágni, a különböző alakzatok, bemetszések stancolással készülnek. Elnagyolva: úgy kell elképzelni, mint a süti szaggató formákat. Így már azért gondoljuk, hogy a stancoláshoz egyedileg készített kimetsző szerszámra van szükség, így különleges forma esetén a nagyobb példányszám gyártása kedvezőbb árat eredményez, hiszen nem mindegy, hogy a szerszám költsége milyen mennyiségre oszlik el.

A felületnemesítés során különböző színű (arany, ezüst, bronz, hologramos, stb…) metál fóliákat „égetünk” a papírra, ezáltal még elegánsabbá téve a felületet.

A formalakkozás során a felületet csak bizonyos részeit emelik ki lakkozással, elegáns megjelenést kölcsönözve annak. Igen látványos és elegáns felületnemesítési technika, mert az adott forma felületén megcsillan a fény, kiemelve ezt az oldal többi eleme közül.

Fóliázni / laminálni matt vagy fényes kivitelben lehet, további nyomdai utómunkálatokra alkalmas (pl. stancolás, hajtás). Ugyanakkor nem vízálló, abból kifolyólag, hogy a nyomdatermék élei nincsenek bevonva a fóliával. Ezzel szemben tasaklamináláskor egy masszív, vízálló felületet kapunk, melyet nem lehet hajtani és rendelkezik látható peremmel.

A legkedveltebb dombornyomás olyan nyomtatási eljárás, melynek célja betűk, rajzok, emblémák reliefszerű kidomborítása a papír felületéből.

12.jpg

Természetesen nem ez az összes kifejezés, ami egy nyomdában elhangozhat egy mozgalmas napon, de egyelőre az alapfogalmakat szerettük volna bemutatni- remélhetőleg ezek segíteni fogják a tervezgetést-szerkeztgetést.
Jó munkát kívánunk!

Ha többet szeretnél megtudni a szakmáról, vagy segítségre van szükséged, keress minket bizalommal!
a Bz Press csapata
https://bzpress.hu/

süti beállítások módosítása